În detalii stă puterea de a dezvălui esența complexă a lucrurilor și tot în ele se află capcana trivialității care umbrește întregul. Aceasta este dualitatea de semnificație și potențial pe care Horia Roșca o contemplă în opera sa, de-a lungul deceniilor. Artist contemporan ce urmează cu maiestrie canoanele și subiectele picturii clasice și realizează fuziuni între curente diferite, Roșca este în același timp ancorat în dilemele prezentului.
În această expoziție retrospectivă, curatorul Marinela Mantescu-lsac a inclus o serie de lucrări ceă permit privitorului să se familiarizeze cu repertoriul amplu al temelor și modalităților de expresie plastică al lui Roșca, aducând totodată în prim plan sursele de inspiratie și predecesorii care îi influentează stilul și preocuparile.
Elementele personale se îmbină cu cele sociale: scene din atelierul sau au ca punct focal emblematice ferestre, cu funcție de portal între spații interioare și exterioare, între minte și amestecul de stimuli și idei care curg din afară către sine. Într-o serie de iteratii ale ,,Lizierei", examinează punctul de întâlnire dintre peisajul creat de om și cel natural, apelând la prelungiri improbabile ale unuia în celălalt, ca și cum ar pune în discuție limitele ,,firești", prestabilite ale percepției.
Lipsa ocazională și intenționată a detaliilor, în special în autoportrete și fețele personajelor, poate fi interpretată ca o manieră de a sublinia că ceea ce este vizibil ochiului este incomplet. Multe dintre chipuri au schitată doar una dintre părți, lăsând-o pe cealaltă ascunsă, lipsită de prezența canalelor de simt și de alte trăsături recognoscibile.
Ansamblul de -isme care își găsesc ecouri în lucrările lui Horia Roșca (cubism, expresionism, suprarealism, constructivism, fauvism) servesc drept lentile alternative potrivite pentru a analiza lumea și permit detaliului sa devină o cheie pentru a deschide sertare stratificate ale realitații, fanteziei și conștiinței.
Elevatiile de ton și reducerea la tăcere a detaliilor sunt instrumente fundamentale pentru a înțelege individul și circumstanțele sale dar și pentru a crea armonii între comunități și culturi. Născut în Romania și rezident în Germania, Roșca a experimentat direct această tranziție de la un set de norme la altul.
Nu este o întâmplare faptul că expoziția actuală își are vernisajul în corelație cu cea de-a doua ediție a evenimentului ,,Art & Business: WIN-WIN", susținut de șapte camere de comerț bilaterale (ASEMER, BEROCC, BCCBR, CBEX, NRCC, CCIPR, HRCC) și PRIA Events. Obiectivul nostru comun este să promovăm relațiile interculturale care ne îmbogățesc la nivel personal și ca membrii ai unei comunități cosmopolite. Reunim oameni cu intelect nobil și aspirații profesionale înalte pentru a stimula crearea, conservarea și achiziția de artă ce trece testul timpului și rămâne relevanța dincolo de locul de origine.